tisdag 11 augusti 2015

Stickskola!


 
Varmt välkomna hit bloggvänner och Amelia-läsare!
 
Har du alltid gått och drömt om att kunna sticka? I så fall har du kommit rätt! Jag tänkte nämligen ta och ställa till med en hejdundrande stickskola här på bloggen... Se det som ett litet komplement till de stickmönster jag just nu delar med mig av i tidningen Amelia Höst!
 
Vi börjar från grunden sedan tar vi det steg för steg! Välkommen att följa med om du är det minsta nyfiken på det här med stickning!

Först några ord om vilken typ av material du behöver för att komma igång:

Garn och stickor
 
I början av ett stickmönster hittar du information om vilket garn och vilken stickstorlek som ska användas för att plagget ska få rätt mått och fall. Ett garnalternativ brukar också föreslås. På garnbanderollen (pappersetiketten som sitter runt ett garnnystan) kan du läsa fakta om garnet. Som till exempel vilken kvalitet det är (ull, bomull eller akryl), färgnummer, vilken stickstorlek som rekommenderas till garnet osv. Högst upp på stickorna brukar storleken stå.

Övriga bra-att-ha-saker 
 
Ullnål att fästa trådar med, måttband, sax och en stor portion tålamod!

Nu går vi vidare till själva stickandet. Har du aldrig stickat förr? Då rekommenderar jag att du börjar med att lära dig lägga upp, sticka räta och aviga maskor samt maska av
 
Ett bra sätt att träna sig är att göra en liten provlapp. Lägg upp 20 maskor - det är lagom att börja med!

Uppläggning
 
Gör en löpögla en bit in på garnet (se skissen upptill i vänstra hörnet), sätt öglan på dubbla stickor. Lägg den korta änden över tummen och änden från nystanet över pekfingret, båda ändarna hålls fast inne i handen. *För stickorna under änden vid tummen och över änden vid pekfingret. Dra garnet från pekfingret genom öglan på tummen, släpp öglan från tummen och dra till maskan runt stickorna. Lägg garnet om tummen igen, upprepa från*.
 
Dra nu försiktigt ur den ena stickan så att maskorna sitter på en av stickorna.
 

Sticka en rätmaska
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stick höger sticka i första maskan på vänster sticka, dra garnet genom maskan, släpp av maskan från vänster sticka.
Träna först på att sticka enbart räta maskor, fram och tillbaka. (=Rätstickning)
När du känner dig säker på räta maskor, kan du gå vidare till att sticka aviga maskor vartannat varv. (= Slätstickning)
Sticka en avig maska


 
 
 



Lägg garnet framför maskan på vänster sticka, stick höger sticka i maskan på vänster sticka bakom garnet, gör omtag om höger sticka med garnet, dra igenom maskan, släpp av maskan från vänster sticka.
När du stickat en bit, kan du öva dig på att maska av. Det är det allra sista man gör när man stickat färdigt ett stycke. Man kan säga att det är ett sätt att "fästa" maskorna så att de inte går upp.

Maska av


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sticka 2 räta maskor, dra den första maskan över den andra rätmaskan, sticka en ny rätmaska, dra maskan på höger sticka över den senast stickade maskan.
Jag har tidigare nämnt rätstickning och slätstickning. Nedan ser du exempel på dessa två strukturer samt ytterligare en - moss-stickning:
 
 
Rätstickning = Räta maskor alla varv
Slätstickning = Vartannat varv räta maskor och vartannat aviga.
Moss-stickning = *1 rm, 1 am* på varv 1, på varv 2 stickas am över rm, och rm över am.
       
Masktäthet
 
I stickbeskrivningar brukar man tala om masktäthet. Med det menar man hur många maskor det går på 10 x 10 centimeter. För att kolla att din masktäthet är rätt kan det vara bra att sticka en provlapp. Om din stickfasthet skiljer sig från det som sägs i beskrivningen blir plagget antingen för stort eller för litet.
Om det är för få maskor - gå upp i stickstorlek.
Om det är för många maskor - gå ner i stickstorlek.
 
Förkortningar i stickbeskrivningar
m = maska, maskor
rm, r = rät maska
am, a = avig maska
rätst = rätstickning
slätst = slätstickning
omsl = omslag
v = varv
*-* = "från stjärna till stjärna" - detta tecken betyder alltså att du ska repetera det som står innanför stjärnorna.
 
Ett avslutande tips: På Youtube finns många bra stick-instruktionsfilmer om du vill se de olika momenten i rörliga bilder!
Nu önskar jag dig varmt lycka till med stickningen! Ställ gärna frågor i en kommentar om du undrar över något!
 
Och du missar väl inte de läckra benvärmarna som jag har designat för att de ska matcha Amelia-ponchon? Du hittar mönstret härJärbo Garns blogg!

3 kommentarer:

  1. Så fint och pedagogiskt! Jag ska följa din Stickskola, om inte annat för de fina bilderna 😊

    SvaraRadera
  2. Hej. Jätte bra:)
    Jag undrar hur gör man en herrtröja med rundstickor? jag vill slippa sy ihop tröjan, därför vill jag så gärna sticka med rundstickor, men vet inte metoden. mvh Mila

    SvaraRadera