måndag 31 januari 2011

Gör din egen chokladpudding!





Igår gjorde jag egen chokladpudding för första gången. Det visade sig vara så enkelt att jag undrar varför jag någonsin använt pulver-varianten? Gott blev det också! Jag tycker att chokladpudding är en härlig efterrätt. Alldeles för god för att förvisas till sladdriga plasttråg i kyldisken... Nej, i finaste efterrättskålarna hör den hemma! I alla fall i vårt hem;)


Chokladpudding

4 portioner

6 dl mjölk
5 msk majsstärkelse (Maizena)
3 msk socker
3 msk kakao
1 ägg
1 msk vaniljsocker eller 1/2 msk ekologiskt vaniljpulver

Blanda mjölk, majsstärkelse, socker, kakao och ägg i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Låt det svalna lite. Smaksätt med vaniljsocker. Häll upp krämen i en vattensköljd form eller skål eller i protionsglas. Låt puddingen kallna, det tar 3-4 timmar i kylskåp. Stjälp ev upp puddingen.

Servera med vispad grädde.

(Receptet fann jag i en äldre utgåva av "Vår Kokbok".)

13 kommentarer:

  1. När jag var liten så ÄLSKADE jag chokladpudding, vispgrädde och maränger!
    Det var "Tant Edit" som alltid bjöd på denna underbart goda efterrätt när vi var bjudna på middag hos henne och hennes familj!

    SvaraRadera
  2. Mm detska jag verkligen testa. Jag har ibland funderat på att göra egen chokladpudding men så hamnar det där paketet i vagnen...
    Man har ju alla andra ingredienser hemma ändå!
    Tack för tipset!
    Kommer svika på symötet denna vecka för jag åker till sjukhuset och blir opererad på onsdag. (om det inte blir inställt igen =/)
    ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  3. Ja, visst är det roligt att göra egen chokladpudding! Jag använder också recept från Vår kokbok, och så brukar jag hälla den i en fugaskål. Men jag måste erkänna att jag även tycker att Ekströms chokladpudding som man vispar ihop av pulver och mjölk är riktigt god den också. Mycket annat som man gör av pulver är inte gott, men just Ekströms chokladpudding är en favorit.

    SvaraRadera
  4. Gerda-Thyra: vad härligt med ditt chokladpuddings-minne. Tack för att du delade med dig!

    Marja: Kul att du gillade tipset! Att det består av igredienser som man oftast har hemma är ju det bästa av allt;) Välkommen tillbaka på nästa veckas symöte istället!

    Kerstin: Vad fint att ha den i en fugaskål! Visst får man tycka att Ekströms är god också;) Det ena behöver ju inte utesluta det andra...

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  5. Jag brukar göra chokladmousse istället för chokladpudding. Ännu enklare. Då smälter man bara ner en 100 grams chokladkaka (jag brukar köra på fazers mjölkchoklad för den är bättre än marabou och andra varianter men gillar man mörk choklad bättre så ta det), rör ner 2 äggulor i den smälta chokladen. Sedan vispar man 2,5 dl grädde i en skål och vänder sedan ner choklad och äggsmeten. Sen är det bara att lägga upp i snygga glasskålar och ställa i kylen =)

    SvaraRadera
  6. Tack för detta recept! Min far har berättat att min farmor brukade göra chokladpudding när han var liten, dvs på 40-talet/50-talet. Jag har varit nyfiken på hur hon gjorde. Nu vet jag!

    SvaraRadera
  7. Anna: Vad roligt att receptet blev till glädje för dig! Blev själv så glad för att jag kom på att man kunde göra egen chokladpudding. Det var min snälla syster som tipsade mig!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  8. Åh men det verkar ju lätt som en plätt! Ska testas nästa gång det vankas pudding till efterätt!

    SvaraRadera
  9. Men vad lustigt! Jag gjorde också chokladpudding i söndags för första gången! Har gått och fantiserat om det länge. Fast jag modifierade den lite. Kika gärna här: http://rebeccasdiy.blogspot.com/2011/01/nougat-och-chokladpudding.html

    SvaraRadera
  10. Vi testade chokladpuddingen här hemma häromdagen. Försökskaninen (maken) tyckte att det blev väldigt gott, och den var verkligen lätt att göra! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  11. Nu jäklar ska jag också göra chokladpudding! Eftersom min fru inte har lust gör jag den själv. Oj oj oj så jag har längtat i många år! Och äntligen ett recept som till och med jag kan klara av. Tror jag...
    Jan

    SvaraRadera
  12. Testat ditt recept, så gott och enkelt. Länkade vidare till din blogg. Tack! /Lisa

    SvaraRadera
  13. Tack för den goda recepten. Har precis gjort den. ALDRIG mer pulver-:))

    SvaraRadera