måndag 22 oktober 2012

Marinera morötter!

Jag gillar hållbara sallader som man ka ha på lut i kylskåpet i upp till en vecka. Då är det bara att plocka fram när man behöver något grönt till middagsmaten. Det är ju fasligt pratiskt - i synnerhet när man vet med sig att man kommer att vara trött efter jobbet - men ändå vill äta bra mat utan alltför stor arbetsinsats. Då kan man göra sig en laddning sallad på söndagseftermiddagen, så har man så man klarar hela veckan.

Marinerade morötter är ett exempel på en sådan här hållbar sallad. Jag upptäckte den fantastiska anrättningen i förra helgen när vi hälsade på hos svärmor. Morötterna är tänkta som ett slags nyttigt mellanmål, eller ett tillbehör till middagen. Den här salladen blir väldigt matig och god - nästan som en vegetarisk variant på inlagd sill... 

Förresten borde detta passa perfekt på julbordet, som ett komplement till allt kött eller som ett vegetariskt alternativ till de som önskar det!

Marinerade morötter

½ kg morötter
2 tsk senap
2 msk äppelcidervinäger
½ tsk örtsalt
½ dl persilja, hackad (alternativt dill)
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
½ dl kapris

Koka upp vatten, lägg i de skivad morötterna och låt dem koka 4-5 minuter. Slå av vattnet.

Blanda senap, vinäger, örtsalt, persilja, vitlök och olja. Blanda i morötterna och kaprisen. låt dra så smakerna träder fram. Håller 4-5 dagar i kylskåpet.

4 kommentarer:

  1. Så bra att du delar med dig recept av mumsiga anrättningar som håller några dagar i kylen. Måste provas!=0))

    SvaraRadera
  2. Detta har jag aldrig provat, ska bli spännande.
    Alltid kul med nya tips.
    Ha det gott
    kram

    SvaraRadera
  3. O, det såg spännande ut, kanske något att testa av de sista skördade morötterna.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Det måste jag prova idag, låter gott!

    SvaraRadera