måndag 2 juli 2012

Klatschkäse!


























 
Ett av de recept som följde med min svärmors familj från Tyskland till Sverige för många år sedan, är den fantastiskt goda färskosten, Klatschkäse. Att göra "Klatsch" är inte alls svårt, processen sköter sig liksom själv... Smaksättningen går att variera i all oändlighet och det är ju extra tacksamt nu på sommaren när det finns färska örter och grönsaker i trädgården. Det känns fint att ha privilegiet att få föra de här mattraditionerna vidare till kommande generationer!

Häromdagen gjorde jag en variant med rädisor i - det blev vansinnigt gott!

Klatschkäse

1 liter 3%:ig filmjölk 

½ tsk salt
lite peppar
valfri smaksättning, t.ex. en vitlöksklyfta, riven pepparrot eller något annat gott

Gör så här: Låt filmjölken rinna genom duk eller filter cirka 18 timmar (så att det blir ca 5 dl vassla, som med fördel kan användas som degspad för matbröd). Tillsätt ½ tsk salt och lite peppar. Smaksätt osten. Rör ihop.

5 kommentarer:

  1. Står den i rumstemp i arton timmar eller kylskåp?

    SvaraRadera
  2. Mums! Nästan likadan färskost brukar min mormor göra. Hon kallar den "småost" och hon värmer filen eller mjölken till den börjar dela sig och låter den sedan rinna av. Det är ju bara sååå gott!

    SvaraRadera
  3. Mums mums! Det där är jag uppväxt på men gör det aldrig själv. Undra varför? Fast hemma ställer man in filen i ugnen, i paketet, i 100 grader i en timme, låter det svalna lite och häller på sil och låter det rinna under natten. Gottgott!

    SvaraRadera
  4. är det det som blir kvar i silduken eller det som rinner av som ska användas?

    SvaraRadera
  5. Johanna: I rumstemperatur!

    Hanna: Jaså, "småost" intressant att få reda på att det kan heta så också!

    Dorotea: Vad spännande att ni gör det på det sättet! Det är så himla gott - eller hur?

    k: Det som blir kavr i silduken! Vasslen som rinner av kan man använda som degspad!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera