lördag 18 februari 2012

Pösig holländsk tjockpannkaka i amerikansk tappning!







Nu har jag lagat någonting som ni bara måste prova - härmed beslutar jag högtidligen att det är obligatoriskt för alla som följer den här bloggen! Den amerikanska tjockpannkakan som jag vispade ihop igår var nämligen så vansinnigt god och dessutom särdeles festlig att laga!

Inspirationen kom från Alicia som alltid bloggar, fotar, broderar och stickar så fint. Här är receptet som hon hade använt sig av. Igår kavlade jag upp ärmarna och översatte de amerikanska måttenheterna och ingredienserna.

Jag har en ny organisation för mina receptsamlingar som bland annat inbegriper den här - en Moleskine särskilt anpassad för recept. Så underbart fin och praktiskt. Jag använder den för att skriva ner recept och matidéer som jag hittar på internet. Blev trött på alla dessa utskrifter som blir liggandes överallt - då känns det roligare att skriva ned recepten för hand och samla dem på ett ställe. I anteckningsboken finns det gott om plats för att översätta, räkna om och anteckna eventuella ändringar och experiment. Det känns bra att ha en "levande" receptbok som komplement till den mer slutgilitiga boken där jag skriver in de recept som är "färdiga" och som jag vet att jag återkommer till. Jag kommer att skriva mer om det här med recept och matplanering framöver för jag väntar på att den här ska hamna i min brevlåda så att jag får ta den i bruk också...

Så tillbaka till den fantastiska pannkakan - Dutch Baby with Lemon Sugar - heter receptet.  Tydigen  är den här rätten oerhört populär i Seattle, något som jag verkligen förstår efter att ha smakat på den! Kryddningen var så otroligt väl avvägd och det är så härligt att den blir så pösig och fin! Här kommer min översättning:

Holländsk tjockpannkaka från USA
4-6 portioner

Ingredienser

1 dl socker
2 tsk rivet citronskal (alternativt  2 tsk citronsaft)

3 stora ägg som varit i rumstemperatur i ca 30 min
1,6 dl rumstempererad mjölk
1,6 dl Extra Fint Vetemjöl (innehåller jäsmedel)
1/4 tsk vanilla
1/8 tsk kanel
1/8  tsk muskotnöt
1/8 tsk salt
60 g osaltat smör

1 stekpanna eller stekgryta i gjutjärn.

Ställ stekpannan/stekgrytan i mitten av ugnen i 230 grader.

Rör ihop socker och citronskal i en skål. Ställ åt sidan.

Vispa äggen kraftigt med elvisp tills smeten är ljus och fluffig. Tillsätt mjölken, mjölet och kryddorna. Fortsätt vispa i ca 1 minut. Smeten ska vara jämn och tunn.

Ta ut den varma stekpannan/stekgrytan ur ugnen och lägg i smöret och låt det smäta. Häll sedan i smeten och sätt genast tillbaka stekpannan/stekgrytan i ugnen. Grädda i 18-25 minuter tills pannkakan är gyllenbrun.

Servera direkt med citronsockret!

(Och kom nu ihåg at det är obligatoriskt att prova den här;)

7 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Åh, hade jag bara haft en gryta eller stekpanna som klarar ugnen hade jag testat direkt, ser riktigt smaskigt ut!

    Jag ser fram emot att läsa mer om recept och matplanering som alltid är en källa till bekymmer.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Vilken fin receptbok! Det är alltid ett bekymmer med alla recept man samlar på sig. Det får nog bli en beställning på en sådan bok.
    Pannkakan ser smaskig ut. Men tyvärr inget jag kan göra då jag är gluten-,ägg-och laktosintolerant. På min blogg finns det en del recept för oss matintoleranta. Jag lägger in recept lite då och då.
    / Hella

    SvaraRadera
  4. Ser smaskigt ut! Jag håller med dig att det är roligare att ha handskrivna recept. Jag började så duktigt men valde en dålig bok för sidorna släpper. Så jag får börja om.
    Jag har testat ditt semlerecpt och även gjort reklam i bloggen. Så gott och så enkelt! Vi ska mumsa på en idag också :o))

    Trevlig helg!
    Kram Henrietta

    SvaraRadera
  5. Kan man använda en keramikform i lagom storlek också, ifall man inte har en gryta?

    SvaraRadera
  6. Så, obligatorisk provlagning genomförd! :-)

    Jag gjorde pannkakan i en stor gjutjärnsgryta. Den blev väldigt god, men övriga familjen blev inte helt förtjusta i citronsockret (jag gjorde varianten med citronsaft, eftersom jag inte hade några ekologiska citroner), själv tyckte jag det var jättegott till! Själva pannkakan puffade upp ordentligt och fick en väldigt god smak och en trevlig konsistens.

    Men är det en varmrätt? Vi tyckte den skulle göra sig väldigt bra som en efterrätt, kanske i portionsform, serverad ljummen med färsk frukt i bitar och med florsocker pudrat över...

    Men för två vuxna och två barn var receptet i minsta laget som en varmrätt, tyckte vi. Vi vuxna fick komplettera med lite vanlig ugnspannkaka som låg i kylen från häromdagen.

    Summasumarum: Mycket gott och har hamnat i receptsamlingen!!

    SvaraRadera
  7. Elin: Ja, matplanering är ju ett ständigt pågående projekt... Men som sagt var, återkommer!

    Hella: Kan rekommendera boken - väldigt fin! Vad bra att du tipsar om recept för er som inte tål vissa saker!

    Henritta: Vad roligt att semlorna smakade! Tack för reklamen;)

    Hemliga flickan: Å, vet inte riktigt! Prova och se... Skulle möjligen kunna påverka konsistensen, men jag är inte säker. Var noga med att smörja hela formen med smöret i så fall. Lycka till!

    Bruja: Nej men vad roligt att du följde uppmaningen!

    Jag tänker mig absolut pannkakan som dessert eller kvällsfika - alltså inte huvudrätt. Då blir det lite för lite mat... Vi åt den efter en potatissoppa - det blev en perfekt avrundning!

    Mysigt att du skrev och berättatde hur det gick!

    SvaraRadera