tisdag 4 oktober 2011

Baka vegabullar på kanelbullens dag!


Idag är det kanelbullens dag! Därför tänker jag inleda dagen med att bjuda er på ett bullrecept. (Och till er som undrar var i hela friden det traditionsenliga symötesinlägget tagit vägen - lugn, det kommer! Framåt eftermiddagen kommer det att dyka upp ett inlägg här med ett mycket spännande innehåll. Det handlar om ett nytt gemensamt projekt som jag hoppas att ni vill vara med på... Missa inte det!)

Vegabullar är helt vanliga kanelbullar i ovanlig form. Det brukar sägas att bullarna fick namnet eftersom formen liknade en vegamössa. Häromveckan sa min mamma att mormor alltid bakade just vegabullar när hon var liten. Just därför kändes det extra roligt att baka dem till årets kanelbulledag.

För ett par veckor sedan hamnade jag av en slump på en amerikansk blogg där man ägnade ett helt inlägg åt "Swedish cinnamon buns". Det var så festligt att inse vad exotiskt det var för dem med våra små kanelbullar. Där stod bland annat att svenskar bakar kanelbullar minst en gång i veckan, ja att vi i stort sett inte kan leva utan dem;) Just det var kanske en smärre överdrift, även om jag mer en gärna skulle kunna tänka mig att baka bullar en gång i veckan...

Det finns få saker som klår smaken av en nybakt kanelbulle och ett glas mjölk. Inte mer än rätt att vi firar det ordentligt en gång om året!















Vegabullar

ca 45 st

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
ca 1,3 liter vetemjöl

Fyllning

75 gram smör
1 dl strösocker
2 tsk malen kanel

Pensling

1 ägg

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (37 grader). Lös upp jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och nästan allt vetemjöl. (Spara lite mjöl till utbakningen.) Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Strö lite mjöl över degen. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter på en dragfri plats.

Gör fyllningen: Rör matfett, socker och kanel till en smidig smet.

Arbeta samman degen några minuter i bunken. Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca 30*50 centimeter. Bred ut fyllning på varje kaka. Rulla ihop varje kaka. Dela rullarna i ca 45 bitar, ca 3 centimeter breda. Tryck med skaftet på en bordskniv i mitten av varje degbit, så att en fördjupning bildas och bullen spricker upp. Lägg bullarna på en pappersklädd plåt. Låt dem jäsa ca 20 minuter eller till dubbel storlek under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna i ugnen 8-10 minuter. Låt dem kallna på galler under en bakduk.

Ha en "god" kanelbulledag! Välkomna åter i eftermiddag till ett ovanligt spännande symöte!

5 kommentarer:

  1. Åh det visste jag inte att det var kanelbullens dag, står inget om det i min kalender... Nästan så man blir lite sugen på att ändra planerna idag och överraska med nybakta bullar ikväll!

    SvaraRadera
  2. Ser mumsigt ut. Jag får se om jag orkar baka någon idag.

    SvaraRadera
  3. Njaaa det är väl i så fall en nybryggd kopp kaffe och en nybakad kanelbulle.Det är det inget som slår.

    SvaraRadera
  4. Dessa är jag också uppvuxen med! Det är finskt att baka bullarna på högkant utan papper, de kallas för "korvapuusti", alltså Örfil. :)

    SvaraRadera
  5. Elin: Vilken bra idé! lycka till!

    Dorro: Ja, när man orkar får man ju verkligen lön för mödan! oj, vad gott det är med nybakta bullar...

    Kerstin:Ok, då! Det är också väldigt, väldigt gott;)

    Puff: Vad spännande att du berättade att den
    här typen av bullar är typiska i Finland och om det roliga namnet! Tack för det!

    SvaraRadera