måndag 21 mars 2011

Koka tomatsoppa med ris, feta och basilika!



I helgen testade vi en ny sorts tomatsoppa som jag hittade i Icas tidning Buffé. Soppan blev mycket god och var enkel att tillaga! Snabbt gick det också. Att tillsätta råris var en riktig höjdare eftersom soppan på det sättet blir avsevärt "matigare". Det var också mycket gott att toppa med fetaost. Har tidigare gjort fetaostkräm (fetost blandat med creme fraiche) och serverat till soppa. Men detta, att bara smula ren fetaost var minst lika gott! Behövs ingen creme fraiche...

Eftersom man aldrig kan samla på sig för många sopprecept tänkte jag skicka er vidare till det receptet idag. Tomatsoppa i sig är ju så pålitligt. Grundläggande och klassiskt, men aldrig tråkigt;) Kan helt enkelt inte bli fel!

Här hittar ni receptet! Varför inte låta soppan bli dagens middag?

Om någon av er har något bra tomatsoppe-tips blir jag jätteglad om ni skriver om detta i en kommentar! Ha en trevlig måndag!

6 kommentarer:

  1. Du, det skjørtet! Kjempefint! Eller kjolen, som dere sier? Hos oss betyr jo kjole klänning. Jeg går også mye i skjørt og kardigan. Og klänninger, selvfølgelig. Og nå fikk jeg lyst på tomatsuppe. Ha en fiiin dag!

    SvaraRadera
  2. Tomatsoppa är inte min favorit faktiskt men jag äter det ibland ändå. Just med fetaost eller en klick creme fraiche så blir det helt okej.

    SvaraRadera
  3. Tomatsoppa är ju hur gott som helst. Ännu godare (inbillar jag mig) med en skvätt balsamvinäger i. Och pasta (men man kanske borde testa med ris). Och lite, lite sambal oelek. Och ett äpple skuret i tärningar!
    Hälsningar från Anna

    SvaraRadera
  4. Har precis tillagat "din" soppa men ersatte riset med pasta, tack för tipset!

    Jag vill gärna bidra med den i mitt tycke godaste tomatsoppa jag smakat. Har hittat receptet på nätet, någon matdagbok, men minns tyvärr inte vilken. Ska se om jag hittar länken så jag kan ange källan. I receptet används färska tomater men det går säkert att ersätta med hela tomater på burk.

    1 hackad gul lök
    1 hackad vitlök
    1 riven morot
    1 näve basilika
    1,5 msk olivolja
    6 msk vispgrädde
    1 tsk rödvinsväger
    2 äggulor
    1 kg mogna tomater
    1 liter hönsbuljong (jag använder grönsaksbuljong istället)

    Lägg lök, vitlök, morot och basilika i en stor gryta tillsammans med olivolja. Lägg på lock och sjud försiktigt i 20 minuter utan att det tar färg. Rör om ofta.

    Vispa samman grädde, ägg och vinäger i en skål.

    Doppa ned tomaterna i kokande vatten i 30 sekunder, dra sen av skalet och finhacka köttet. Lägg tomaterna i grytan med lökröran. Häll på buljong och låt sjuda 20 minuter till.

    Mixa soppan, salta och peppra. Ta av grytan från värmen och vispa i gräddblandningen.

    Mums :-)

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Som den tomatbonde jag är så vet jag ett mkt bra recept på tomatsoppa gjord på färska tomaterm det finns här:
    http://islenskt.is/?pageid=85&uid=629.
    Det är förvisso på isländska, så om någon behöver hjälp med översättning är det bara att skriva ett mail efter hjälp, helenahemm(at)hotmail.com
    Och just fetaost eller creme fraiche och gräslök gör susen!
    Hälsningar från Island!
    Helena: http://islenskt.is/?pageid=109&uid=868

    SvaraRadera
  6. Hej Maja
    Jag kan rekommendera grönsaksoppan med matkorn som finns i samma nummer av Buffet. Den var supergod. Jag gjorde den kvällen innan och värmde upp, bra tips för oss som är heltids-förvärvsarbetande husmödrar, det är ju inte alla maträtter som vinner på att göras iordning kvällen innan.. Är bra sugen på att göra tomatsoppan med men blir nedröstad varje gång jag för saken på tal...

    SvaraRadera